Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Merawat buah pinggang. dan memulihkan tenaga

Anda mengalami sakit buah pinggang? Susah hendak bangkit ? Perlu dibedah? Usah risau marilah berikhtiar bersama dengan Rawatan Tradisional, Ubat Untuk Menyuci Dan Menyembuhkan Penyakit Buah Pinggang.Insya-Allah, Ianya Berkesan.. Dirumus khas dengan herba & kambing hanya dgnRM450.00 sahaja. Kami juga menyediakan sup sarang burung untuk menambah & memulihkan tenaga, hanya dgn RM120.00 Sahaja. Murah, Mudah & Menakjubkan..... Ubat ini diproses oleh Azizan Bin Ayob (Pak Ngah) Untuk maklumt lnjut hubungi saya Mohamad Azfar.

Untuk lebih info sila ke blog ilmiah!

Khamis, 14 April 2016

Minyak Angin perasa lemon (7G)

Jom dapatkan minyak untuk kesihatan

Minyak Angin Warisan 7 Keturunan
Untuk kegunaan semua peringkat tidak mengira jantina dan usia.
Kelebihan
- Disediakan dalam bentuk mudah di pakai dan mudah di simpan.
- Aroma lemon yang menyegarkan.
- Memberi manfaat yang banyak kepada pengguna hanya dalam satu botol.
- Perkilangan melalui piawaian Islamic Manufacturing Practice (IMP) suci lagi halal.
PENYAKIT DAN CARA GUNA
- Batuk, Kahak dan Selsema
Sapukan Seven G di bahagian dada dan leher mengikut keperluan.
- Sakit Gigi Sapu pada pipi dan belakang telinga.
Mengantuk, Loya, Pening dan Stress
- Sapukan di tapak tangan sambil selawat 3 X dan sedut aroma Seven G dengan tenang. Sapukan juga di belakang leher.
- Sengal-sengal Otot Sapukan di tempat yang sakit.
- Resdung Sapu di luar lubang hidung atau titiskan dalam air panas dan wapkan pada muka.

Hanya 15 henget ja. Stok terhad. PM 0134855912 untuk lock item.

Isnin, 28 Disember 2015

Bedak Arab KOKURYU

Bedak Arab Kokuryu Super Summer Cake adalah bedak 3 in 1 (pelembab, foundation, bedak padat ) dalam 1 wadah yang diimport dari Yaman dengan Menggunakan tekhnologi Jepun yang di produksi di Philipina.

Asalnya disebut Kokuryu Super Summer Cake, tapi di Malaysia ramai yang sebut bedak arab kokuryu..

Bedak Arab Kokuryu mendapat sijil halal dari Majlis Dakwah Islamiah Filipina (IDCP), iaitu sebuah badan bukan kerajaan yg diiktiraf & berdaftar. Jika di Malaysia kita ada JAKIM.

Cara Penggunaan Bedak Arab Kokuryu :

Setiap kemasan telah diberikan free span
Basahi sponge lalu usapkan pada bedak
Sapukan secara tipis pada wajah dan bedak akan merata sehingga tidak tampak tebal.

1)Russet – sesuai untuk semua warna kulit-sederhana /sawa matang

2) Orange blush: kulit sedehana cerah/kuning langsat

3) Cherry: kulit cerah/ cerah sederhana (putih melayu)

4) Cherry Pink: kulit cerah/pinkish 

5) Roshelle: kulit sedehana cerah/kuning langsat

*Jadikan wajah anda seindah wanita Arab*
Sesuai untuk para isteri yang inginkan perhatian sang suami

Free postage semenanjung Malaysia 

Hubungi segera: Muhammad Azfar 0134855912

Selasa, 24 Julai 2012

Jampi/Ruqyah secara islam

Ruqyah Syariah:

Ruqyah adalah suatu perubatan dengan membacakan jampi-jampi dan sebenarnya sudah wujud semenjak zaman Jahilliah lagi. Kemudian setelah ajaran Islam datang, Rasulullah s.a.w telah menetapkan Ruqyah yang dibolehkan adalah Ruqyah yang mengikut Syariah Islam sahaja. Ruqyah Syariah adalah suatu perubatan dengan cara membacakan ayat-ayat suci Al-Qur’an. Ruqyah Syariah dilakukan oleh seorang muslim, baik untuk tujuan penjagaan dan perlindungan diri sendiri atau orang lain, daripada pengaruh buruk, pandangan mata manusia dan jin, pengaruh sihir, gangguan kejiwaan, dan berbagai penyakit fizikal, kebatinan serta hati. Ruqyah adalah perubatan yang sudah ada di zaman Jahilliah dan ketika Muhammad s.a.w. diutus menjadi Rasulullah, maka telah ditetapkanlah Ruqyah yang dibolehkan di dalam Islam. Allah telah menurunkan Surah Al-Falaq dan An-Naas, dan salah satu fungsinya adalah sebagai pencegahan dan terapi bagi orang beriman yang terkena sihir. Diriwayatkan oleh Aisyah bahawa Rasulullah s.a.w. sentiasa membaca kedua surah tersebut dan meniupkannya pada kedua tapak tangannya, mengusapkan pada kepala dan wajah serta anggota badannya.

Hukum Ruqyah:

Para ulama berpendapat bahawa pada dasarnya Ruqyah secara umum dilarang, kecuali yang berasaskan Syariah Islam sahaja. Rasulullah s.a.w. bersabda:

• “Sesungguhnya ruqyah (mantera), tamimah dan tiwalah adalah kemusyrikan.” (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Dawud, Ibnu Majah dan Al-Hakim).

• "Barangsiapa menggantungkan sesuatu, maka dirinya akan diserahkan kepadanya." (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmidzi, Abu Dawud dan Al-Hakim)

• Dari Imran berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda, ”Akan masuk syurga dari umatku 70 ribu dengan tanpa hisab”. Sahabat bertanya, “Siapa mereka wahai Rasulullah ?” Rasul s.a.w. bersabda,” Mereka adalah orang yang tidak berubat dengan besi, tidak minta diruqyah dan mereka bertawakal pada Allah”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

Para ulama juga bersepakat membolehkan Ruqyah Syariah, iaitu pembacaan Al-Qur’an untuk penjagaan dan penyembuhan penyakit Adab-Adab Untuk Perubatan Secara Ruqyah Syariah

• Bacaan Ruqyah yang merupakan ayat-ayat Al-Qur'an dan doa atau wirid dari Rasulullah s.a.w.

• Doa yang dibacakan jelas dan diketahui maknanya

• Berkeyakinan bahawa Ruqyah tidak berpengaruh atau berkesan dengan sendirinya, melainkan dengan takdir dan izin Allah SWT sahaja

• Tidak meminta tolong kepada jin atau yang lainnya selain Allah

• Tidak menggunakan benda-benda yang menimbulkan syirik, syubahah atau perasaan was-was

• Cara perubatan harus sesuai dengan nilai-nilai Syariah

• Orang yang melakukan perubatan harus memiliki kebersihan aqidah, akhlak yang terpuji dan istiqomah dalam ibadah Di Antara Penyembuhan Daripada Ruqyah Syariah, InsyaAllah:

• Pengusiran jin dan syaitan serta pembatalan sihir • Pelindungan dan pembersihan diri serta rumah kediaman daripada makhluk halus

• Penambat kasih sayang di dalam rumahtangga

• Ketenangan jiwa

• Penenang dan pemulihan anak-anak degil dan nakal

• Penyembuhan sakit-sakit fizikal mengikut niat Semoga ibadat dan ikhtiar kita diberkati dan diterima oleh Allah. Jika terdapat sebarang kesilapan, ia adalah di atas kelemahan kami.

Ruqyah syariah salah satu ruqyah yg boleh digunakan untuk kehidupan seharian kita,kerna kini terlalu banyak serangan & godaan yg perlu kita hadapi. Setiap penyakit itu pasti ada ubatnya melainkn maut. Oleh itu jom kita rawat diri kita sendiri,insyaALLAH pasti ada hasil. Jadi dgn izin ALLAH jualah sy menjual buku ini untuk dijadikan panduan buat semua. Antara tajuk-tajuk penting yg terdapat ddalam buku ini ialah: mengembalikan kehebatan manusia,melindungi diri & keluarga, menambahkan kekuatan dalaman dan lain-lain lagi. Usahlah dibiarkan diri kita tewas dgn makhluk-makhluk yg jahat. Disamping itu amalan ruqyah syariah ini juga mudah diamalkan. Firman ALLAH S.W.T ddlm surah AL-A'RAAF: Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas. (55)

*Bersamalah membina jati diri,agar terserlah ketaqwaan yg hakiki*

Sesiapa yg ingin mendapatkannya sila klik di bawah harga. terima kasih.

Harga: Sem. Mas:RM20 + Pos RM10=30

Sabah & srawak: RM20 + Pos RM14=34

Posted via Blogaway

Posted via Blogaway

Jumaat, 20 April 2012

Buah Kurma Ajwa
Saya ada menjual buah kurma ajwa,supaya anda mudah mndapatkannya. Tapi sebelum itu apa kata anda mengetahui dahulu khasiatnya yg sebenar.

Terdapat di dalam al-Qur’an ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma yang dialami sendiri oleh Saidatina Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa a.s seperti yang dinyatakan oleh ALLAH di dalam surah Maryam ayat 25 yang bermaksud”

“ Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak”.

Ayat itu menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas,apabila ALLAH memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin.

Terjemahan dari hadis bukhari: Dari Sa'id bin Abi Waqqas r.a. dia berkata; Telah bersabda RasululLAH s.a.w.: Barangsiapa yang memakan 7 biji kurma ajwa setiap pagi tidak akan memberi mudharat kepadanya racun ataupun sihir pada hari tersebut.

WALLAHU a'lam!

Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa kelahiran.

Dr Tobian membuat kesimpulan, konsumsi ekstra kalium dapat menjaga dinding arteri tetap elastik dan berfungsi normal. Keadaan ini membuat pembuluh darah tidak mudah rusak akibat tekanan darah. Jadi jelas, kurma yang secara tradisional disajikan sebagai salah satu hidangan untuk berbuka puasa di Bulan Ramadhan, bukan makanan pembuka yang biasa. Diam-diam ia menyimpan senjata potensial antistroke dan antiserangan jantung. Meskipun demikian, untuk memastikan nampak positif kurma, agaknya masih perlu dibuktikan lebih lanjut melalui penelitian.

Kepada sesiapa yg ingin mendapatkan dan membeli buah kurma ajwa InsyaALLAH,saya boleh poskan kepada anda. Cuuma RM70 untuk 1/2gram dan RM120 Per KG. Sekiranya anda inginkannya sila hubungi saya:0134855912.

Isnin, 28 Disember 2009

Info kesihatan

Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan
mendatangkan kanser.
1. Jika anda makan satay....jangan pula lupa
timunnya, sebabnya memakan
satay bersama karbon yang terhasil selepas
pembakaran akan mendatangkan
kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu?
(Ianya ialah suatu keadaan
yang menyebabkan barah). Timun pula adalah
anti-karsinogen.
2. Jangan makan udang selepas mengambil pil
vitamin C !!. Yang mana anda
akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam
sahaja.
3. Cuba yang ni.....bagi penggemar makanan
ni "Bah Kut Teh" (babi).
Banyak
orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum
terlambat. Cuba tuangkan
Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging
babi tu dan tunggu sekejap,
anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari
sana.Fakta diperolehi
dari "Health Corporation of Singapore".
4. Barah -akibat penggunaan bahan dalam
shampoo.Balik rumah dan pergi
periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum
terlambat, jika kandungan dalam
shampoo anda mengandungi Sodium Laureth
Sulfate atau ringkasnya SLS. bahan
ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa
yang panjang dan ini bukannya
jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi
bahan ini ialah; Vo 5,Palmolive,
Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru
keluaran body shop, Nature
Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal
Essence adalah
satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth
Sulfate secara tunggal.
Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap
syarikat ini dan jawapan dari
mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu
masalah ini tetapi kami tidak boleh
melakukan apa-apa kerana kami memerlukan
bahan yang boleh mengeluarkan
busa
yang banyak".Dalam pada itu, Pasta Colgate &
Dee Dee (untuk kanak-kanak)
turut mengandungi bahan yang sama untuk
penghasilan busa.
5. Kepada penggemar makanan jenis mee
segera (tak kiralah maggi, koayteow
dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-
kurangnya 3 hari selepas
mengambil mee segera sebelum mengambil
paket yang seterusnya.Maklumat yang
dikongsi bersama dengan seorang
doktor.Keluarga saya telah menghentikan
pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu
berkenaan salutan wax keatas
makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee
segera tidak melekat antara satu
sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan
terdahulu melalui SEORANG
AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai
TCS).
Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya
membuatkan beliau sangat sibuk
untuk memasak, jalan mudah mengambil mee
segera setiap hari. Kemudiannya
beliau disahkan menghidap barah. Barahnya
disebabkan wax dalam mee
segera.Doktor juga memberitahu yang badan
manusia memerlukan 2 hari untuk
membersihkan wax dari sistem badan. Seorang
lagi mangsa yang serupa ialah
Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah
dari rumah ibunya ke
rumahnya sendiri,
Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee
segera. Dia didapati menghidap
barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan
memakan mee segera
bolehlah diistilahkan sebagai "makan untuk
mendapat barah" Kalau istilah
James Bond ==>Licence to kill!
6. Bawang Goreng segera, Seorang kawan
melawat ke sebuah perusahaan kecil
membuat bawang goreng, dan melihat terdapat
banyak straw minuman. Yang
bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang
mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna
dicampur bersama gorengan bawang yang
bertujuan apabila
plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur
lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah
kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah
kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat
sendiri lembik dalam
masa yang singkat sahaja.

Selasa, 16 Jun 2009

Kisah didalam kubur

RASULULLAH S.A.W bersabda: "Apabila si mati dikuburkan….., datanglah kepadanya dua Malaikat hitam legam, lagi biru (matanya), salah satu di antaranya disebut dengan nama "Munkar" dan yang satu lagi disebut dengan nama "Nakir".

Lalu keduanya mendudukan si mati itu setelah dikembalikan rohnya ke dalam jasadnya) kemudian mereka menyoalnya:"Apa yang pernah engkau katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?" (dan pada satu riwayat oleh Abu Daud: Mereka bertanya kepadanya: "Apa yang engkau pernah sembah?"

Maka kalau Allah memberi hidayah pertunjuk kepadanya, ia akan menjawab dengan berkata: "Aku menyembah Allah!" Kemudian ia ditanya lagi: "Apa yang engkau pernah katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?" (Dan pada satu riwayat yang lain, oleh Abu Daud juga: Mereka menyoalnya dengan berkata: "Siapa Tuhanmu?."

Ia menjawab: "Tuhanku ialah Allah!" Mereka bertanya lagi: "Apa agama mu?" Ia menjawab: "Agamaku ialah Islam!" Mereka bertanya lagi: "Siapa dia orang yang telah diutuskan dalam kalangan kamu)?" Maka kalau si mati seorang yang beriman, ia akan menjawab dengan berkata: "Orang itu (Muhammad s.a.w) ialah hamba Allah dan RasulNya, aku mengetahui serta meyakini bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad itu ialah hamba Allah dan RasulNya!"

Mereka berkata kepadanya: "Kami sedia mengetahui bahawa engkau mengakui yang demikian"; (Dan pada satu riwayat oleh Abu Daud bahawa Baginda s.a.w bersabda: "Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: "Sungguh benar hamba-Ku, maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Syurga, dan pakaikanlah dia pakaian dari Syurga, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Syurga". "Rasulullah s.a.w bersabda lagi: "Lalu datang kepadanya sebahagian dari bau Syurga dan keharumannya ); kemudian dilapangkan kuburnya seluas tujuh puluh hasta persegi, dan diberikan cahaya yang menerangi kuburnya; kemudian dikatakan kepadanya: "Tidurlah!" Lalu ia berkata: "Bolehkah aku balik kepada keluargaku supaya dapat aku ceritakan kebaikan halku?" Dua Malaikat itu berkata kepadanya: "Tidurlah seperti tidurnya pengantin yang tidak dibangkitkan dari tidurnya melainkan sekasih-kasih ahlinya; Demikianlah halnya sehingga ia dibangkitkan Allah dari tempat baringnya itu. Jika si mati itu seoarang munafik, ia menjawab pertanyaan Malaikat itu dengan katanya: "Aku dengar orang berkata demikian, maka aku pun turut berkata sama; aku tidak tahu benarkah atau tidak". Lalu dua Malaikat itu berkata: "Memang kami tahu engkau berkata demikian"; (dan menurut satu riwayat oleh Abu Daud: "Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: "Sesungguhnya orang itu berdusta maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Neraka, dan pakaikanlah dia dari Neraka, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Neraka". Rasulullah s.a.w. bersabda lagi: "Lalu datang kepadanya sebahagian dari bahang Neraka dan udara panasnya) kemudian diperintahkan bumi supaya mengapitnya lalu bumi mengapitnya sehingga berselisih tulang-tulang rusuknya, maka tinggallah ia dalam azab itu terus menerus ke masa Allah bangkitkan dia dari kuburnya."(Abu Hurairah r.a) Huraian

Rasulullah s.a.w bersabda: "Apabila si mati dikuburkan….., datanglah kepadanya dua Malaikat hitam legam, lagi biru (matanya), salah satu di antaranya disebut dengan nama "Munkar" dan yang satulagi disebut dengan nama "Nakir", (lalu keduanya mendudukan si mati itu setelah dikembalikan rohnya ke dalam jasadnya) kemudian mereka menyoalnya:"Apa yang pernah engkau katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?" (dan pada satu riwayat oleh Abu Daud: Mereka bertanya kepadanya: "Apa yang engkau pernah sembah?" Maka kalau Allah memberi hidayah pertunjuk kepadanya, ia akan menjawab dengan berkata: "Aku menyembah Allah!"

Kemudian ia ditanya lagi: "Apa yang engkau pernah katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?" (Dan pada satu riwayat yang lain, oleh Abu Daud juga: Mereka menyoalnya dengan berkata: "Siapa Tuhanmu?" Ia menjawab: "Tuhanku ialah Allah!" Mereka bertanya lagi: "Apa agama mu?" Ia menjawab: "Agamaku ialah Islam!" Mereka bertanya lagi: "Siapa dia orang yang telah diutuskan dalam kalangan kamu)?"

Maka kalau si mati seorang yang beriman, ia akan menjawab dengan berkata: "Orang itu (Muhammad s.a.w) ialah hamba Allah dan RasulNya, aku mengetahui serta meyakini bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad itu ialah hamba Allah dan RasulNya!" Mereka berkata kepadanya: "Kami sedia mengetahui bahawa engkau mengakui yang demikian"; Dan pada satu riwayat oleh Abu Daud bahawa Baginda s.a.w bersabda: "Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: "Sungguh benar hamba-Ku, maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Syurga, dan pakaikanlah dia pakaian dari Syurga, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Syurga".

"Rasulullah s.a.w bersabda lagi: "Lalu datang kepadanya sebahagian dari bau Syurga dan keharumannya ); kemudian dilapangkan kuburnya seluas tujuh puluh hasta persegi, dan diberikan cahaya yang menerangi kuburnya; kemudian dikatakan kepadanya: "Tidurlah!" Lalu ia berkata: "Bolehkah aku balik kepada keluargaku supaya dapat aku ceritakan kebaikan halku?" Dua Malaikat itu berkata kepadanya: "Tidurlah seperti tidurnya pengantin yang tidak dibangkitkan dari tidurnya melainkan sekasih-kasih ahlinya; Demikianlah halnya sehingga ia dibangkitkan Allah dari tempat baringnya itu.

Jika si mati itu seoarang munafik, ia menjawab pertanyaan Malaikat itu dengan katanya: "Aku dengar orang berkata demikian, maka aku pun turut berkata sama; aku tidak tahu benarkah atau tidak".

Lalu dua Malaikat itu berkata: "Memang kami tahu engkau berkata demikian"; (dan menurut satu riwayat oleh Abu Daud: "Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: "Sesungguhnya orang itu berdusta maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Neraka, dan pakaikanlah dia dari Neraka, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Neraka".

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi: "Lalu datang kepadanya sebahagian dari bahang Neraka dan udara panasnya) kemudian diperintahkan bumi supaya mengapitnya lalu bumi mengapitnya sehingga berselisih tulang-tulang rusuknya, maka tinggallah ia dalam azab itu terus menerus ke masa Allah bangkitkan dia dari kuburnya."

Ahad, 14 Jun 2009

Sedikit kisah untuk direnung!

"Kalau orang bukan Islam tanya kamu, mengapa dia tidak boleh masuk syurga, apa yang akan kamu katakan padanya?"
"Oh, itu mudah sahaja. Bukankah dalam al-Quran, Allah telah bahawa orang-orang kafir akan menjadi bahan bakar di neraka kerana mereka tidak beriman pada Allah? Hanya orang Islam sahaja yang boleh masuk syurga."
"Walaupun orang Islam itu telah banyak berdosa berbanding orang kafir?"
"Allah telah berjanji bahawa orang Islam akan masuk ke syurga, cuma mungkin dia perlu menerima hukuman atas dosa-dosanya dahulu, baru diterima masuk ke syurga. Tapi orang kafir, sebab mereka tidak beriman pada Allah dan Rasul, hanya neraka tempat mereka."
"Nanti kata orang kafir, mereka juga banyak buat amal dan bantu orang lain semasa hidup di dunia. Takkan itu semua tidak diambil kira, bukankah orang Islam selalu kata Allah Maha Adil? Apakah yang harus kita terangkan kepada mereka sekiranya mereka bertanya?"
"Al-Quran menyatakan bahawa amalan orang kafir seperti debu-debu yang berterbangan, banyak mana pun amal jariah yang mereka lakukan, tidak akan diterima kerana mereka berdosa besar tidak menyembah Allah Yang Esa. Segala amalan baik mereka adalah sia-sia kerana mereka bukan orang Islam."
"Hmmm.. kalau awak orang kafir yang mendengar jawapan ini, adakah awak akan terima dengan senang hati?"
"Errr.. tak. Kalau saya orang lain, mungkin saya akan marah."
"Mengapa akan marah? Bukankah penerangan yang diberikan itu bersandarkan pada al-Quran?"
"Ya, benar tetapi bukan itu yang saya mahu dengar. Saya tidak mahu diberitahu saya akan pasti masuk neraka kerana saya bukan Islam, dilabel kafir pula tu."
"Bagus jawapan awak. Nampaknya awak sedar bahawa apabila orang bukan Islam bertanya tentang Islam, dia tidak mahu diberitahu bahawa dia salah menyembah tuhan, dan dia akan masuk neraka. Mungkin kepada orang Islam, kita boleh gunakan cara khutbah dengan bersandarkan ayat-ayat al-Quran, tetapi kepada orang bukan Islam yang baru nak kenal Islam, penggunaan ayat-ayat al-Quran yang bersifat menghukum hanya akan menakutkan mereka. Akibatnya mereka akan lari daripada kita."
"Oh, patutlah jiran saya yang Hindu itu tak datang rumah saya dah, selepas saya cakap tentang Islam kepadanya! Tapi.. bagaimana nak jawab persoalan tadi kepada orang kafir?"
"Untuk menerangkan kepada orang kafir mengapa semua amalannya sia-sia dan dia tidak dapat masuk syurga atas amalan baiknya, kita boleh umpamakan sebuah neraca. Sebelah semua amalan baik orang kafir seperti menderma, membantu orang, baik hati dan sebagainya. Sebelah lagi adalah 2 kalimah syahadah. Bagi Allah, semua amalan orang kafir tidak seberat 2 kalimah syahadah yang menjadi pegangan hidup orang Islam. 2 kalimah syahadah walaupun ringkas sahaja ayatnya, amat berat dan penting untuk dunia dan akhirat. Orang Islam yang beriman pada Allah dan mengaku Nabi Muhammad sebagai Rasulullah, serta yang patuh kepada segala suruhanNya dan amalkan segala rukun Islam dengan sebaik mungkin adalah orang yang dikasihi Allah yang Maha Mencipta. Sebab itu Allah berikan syurga sebagai balasan untuk orang Islam yang baik, kerana mengasihi orang yang mematuhi suruhanNya. Sebaliknya Allah marah pada mereka yang tidak mahu beriman padaNya, dan tidak menerima segala amalan baik yang mereka lakukan. Oleh itu, kalau hendak masuk ke syurga, perlulah beriman pada Allah, yakni mengucap 2 kalimah syahadah dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas, berusaha hidup sebagai orang Islam, barulah segala amal jariahnya akan diterima Allah swt, walaupun sebesar biji sawi."
"Kira kena banyak berikan contohlah ya."
"Ya, lebih banyak gunakan analogi dan contoh-contoh apabila menerangkan Islam kepada golongan yang belum Islam. Jangan cepat menghukum. Kita perlu hakis tanggapan salah orang kafir bahawa Islam agama yang banyak menghukum. Sebenarnya Islam mudah diamalkan, dan banyak kelebihannya berbanding agama dan kepercayaan lain. Cuma kita perlu selalu bersabar ketika berdakwah kepada mereka yang bukan Islam."
"Oh, begitu.."
"Lagi satu, kenali adat dan budaya mereka. Misalnya mengapa ada penganut Hindu dan Buddha tidak makan daging lembu. Apabila kita dekati mereka dan bertanya tentang amalan mereka, secara tidak langsung kita akan lebih banyak pengetahuan tentang cara hidup mereka. Perspektif kita tentang mereka juga akan berubah. Berkawan dengan mereka dahulu baru selitkan usur-unsur ajaran Islam melalui amalan baik seperti menjamu makan, menziarah orang sakit, minta izin untuk solat ketika sedang bermesyuarat, dan sebagainya dahulu, sambil terangkan konsep amalan-amalan tersebut mengikut Islam; jangan gopoh nak berdakwah tarik masuk Islam kecuali dia nyatakan minat. Mungkin akan menakutkan dia sahaja."
"Ya betul tu.. kita jarang dekati mereka yang bukan Islam walaupun mereka kita jumpa hari-hari di tempat kerja, jiran dan pasar.Lebih selesa bergaul dengan orang sebangsa dan seagama saja."
"Carilah peluang, bukannya susah. Menerangkan mengapa berbeza doa yang diamalkan semasa kita bersin dan menguap juga satu bentuk dakwah yang menarik kalau kena caranya, sebab orang kafir tidak ada amalan ini."
"Oooo.. baru hari ini saya tahu."
"Bila dah tahu, gunakan dengan bijak